Solliciteren

Vele jobhoppers hebben een cv als een lappendeken en grote problemen om nog geloofwaardig over te komen bij potentiële job-interview-156130_640werkgevers. Om dit te voorkomen geven we je enkele belangrijke punten om op te letten bij je sollicitatie gesprek, zodat je positief uit al die werkervaringen uit komt.

Wat kan je antwoorden op de vraag of je een jobhopper bent?

Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Verteld eerlijk waarom jij van baan naar baan bent gegaan, wat je wel en niet kunt beloven. Sommige werkgevers/opdrachtgevers stoot je hiermee af. Als je hier niet eerlijk over bent, kan je (snel) door de mand vallen. Met als gevolg een negatieve referentie en allebei een naar gevoel hebben. Eerlijkheid werkt op de lange termijn en duurt het langst.

Noteer voor elke job wat je er leuk aan vond en wat niet

Een job is nooit volledig positief of volledig negatief, er zijn steeds zowel voor- als nadelen. Door op een rijtje te zetten welke aspecten je bevallen hebben in je vorige jobs kan je het voor jezelf én voor de rekruteerder duidelijker maken waar je echt naar op zoek bent. Het lijstje met negatieve punten zal jullie duidelijk maken wat je in de toekomst liever wil vermijden.

Noteer ook wat je geleerd hebt uit je negatieve ervaringen

Dit is een belangrijke stap. Negatieve ervaringen zijn dan misschien op het moment zelf niet prettig, je kan er vaak wel veel van opsteken en nieuwe competenties door ontwikkelen. Met elke vaardigheid die je op die manier opgedaan hebt, kan je je voordeel doen in een nieuwe job.

Leer jezelf kennen

Je moet rekruteerders duidelijk kunnen maken dat je meer bent dan de optelsom van je werkervaring. Ook je interesses, hobby’s, passies en gevoelens naast het werk hebben je tot de persoon gemaakt die je vandaag bent. Heel vaak komen deze aspecten van je persoonlijkheid te weinig aan bod tijdens een sollicitatiegesprek. Dat komt omdat het moeilijker is om ze te documenteren in een cv of motivatiebrief. Maar ze vormen wel degelijk een belangrijk aspect van wie je bent als persoon en kunnen je helpen om een job beter uit te voeren.

Verbind de puntjes

Alles wat je in de vorige stappen over jezelf in kaart gebracht hebt zal je helpen om aan de rekruteerder uit te leggen waarom je tijdens je carrière zo vaak van de ene job op de andere bent overgestapt. Op papier kan je cv misschien een lange lijst van elkaar willekeurig  opvolgende jobs lijken, maar in werkelijkheid schuilt er ongetwijfeld een perfect logisch verhaal achter. Zorg er eerst voor dat dit verhaal volledig helder is voor jezelf. Eens je je daarover zeker genoeg voelt, kan je het delen met de wereld. Leg de rekruteerder dus uit waarom je telkens de keuze gemaakt hebt voor een nieuwe job. Verbind als het ware de puntjes met een vloeiende lijn. Breng je verhaal vol overtuiging en geef ook duidelijk de richting aan die je in de toekomst uit wilt.

Bron:

http://droomcarriereacademy.nl/jobhoppen-slecht-voor-je-cv/

http://www.vacature.com/carriere/groeien/Jobhopper-Zo-leg-je-je-grillige-carrierepad-uit