tips & tricks

stock-photo-businesswoman-hands-holding-white-card-sign-with-helpful-tips-text-message-isolated-on-grey-wall-247883947

1. Zet je flexibiliteit in de kijker

Veel werkgevers zoeken niet langer naar nieuwe collega’s die een set competenties hebben, maar naar mensen die zich willen ontwikkelen en blijven evolueren. In hoeveel vacatures staat het woord flexibiliteit? Inderdaad. In dat opzicht hebben jobhoppers een voordeel: ze hebben hun flexibiliteit en zin om te leren al getoond.
En ze hebben zichzelf op hun parcours een breed gamma aan praktische vaardigheden aangeleerd.

2. Toon je ervaring op een andere manier

Als jobhopper doe je veel ervaring op. In verschillende industrieën, bedrijfsvormen en uitdagingen. Dat gegeven is een mooie verkoopstrategie, waar veel werkgevers oor naar hebben. Wie een heel uiteenlopende achtergrond heeft, komt vaak aanwaaien met nieuwe methodes of ideeën. Som bij een sollicitatie evenwel niet zomaar je vorige werkgevers op. Vertel daarentegen hoe je je opgedane ervaring kan aanwenden voor je nieuwe job. Denk goed na hoe je werkervaring in de ene branche of job nuttig kan zijn in de andere. Alles evolueert tegenwoordig zo snel dat je skills nodig hebt die dynamisch en divers zijn. Die vind je niet op één en dezelfde werkvloer. Bewijs dat.

3. Speel je karaktereigenschappen uit

Naast je competenties en je werkervaring is er ook nog zoiets als je karakter. Zachte eigenschappen, zoals motivatie en zelfvertrouwen, bepalen je werkprestaties evenzeer. Of zelfs meer. Iedereen kan nieuwe dingen leren, maar iemand die zich zelfzeker en gemotiveerd toont, slaagt daar meestal beter in. Wie jobhopt, toont in zijn cv aan dat hij of zij redelijk zelfzeker en doelbewust te werk kan gaan.

4. Wijs op je uitgebreide netwerk

Een goede tactiek tijdens een sollicitatiegesprek is ongetwijfeld om de vooruitgang in je parcours aan te stippen. Zo overtuig je je interviewer dat je klaar bent voor een volgende stap en een nieuw succes. Als je daarbij goede contacten hebt onderhouden bij je vorige werkgevers – vertrek nergens in onvrede, dat kost je nuttige referenties – dan ben je zeker een sterke kandidaat. Wie op verschillende plaatsen aan de slag is geweest, heeft een groot netwerk uitgebouwd. En dat is iets wat elk bedrijf wel kan gebruiken.

5. Maak duidelijk dat je niet zomaar hopt

De vraag waarom je zoveel werkgevers op je cv hebt staan, krijg je sowieso op je bord. Bereid je er dus op voor. Als je zomaar jobhopt, omdat je een flierefluiter bent, dan is die vraag allerminst ideaal en moeilijk naar je hand te zetten. Als je daarentegen heel erg bewust tussen jobs switcht, en dat ook kan overbrengen naar je interviewer, dan zijn je motivatie en je ervaring ongetwijfeld een meerwaarde voor je portfolio. Geef evenwel nooit de indruk dat je hopt voor… de centen.

6. Overweeg desnoods een uitzendspecialist

Als het je bij een vaste werkgever niet lukt, kan je natuurlijk ook nog altijd een bestaan als zelfstandige overwegen. Daar wordt het hebben van veel werkgevers gezien als een teken van professionalisme en expertise. Je kan ook op zoek gaan naar bedrijven die hun werknemers uitsturen naar onderaannemers of opdrachtgevers. Dat kan uiteraard tegenvallen, want je kiest zélf niet waar je aan de slag gaat. Maar niemand die je kwalijk neemt dat je jobhopt, terwijl je toch in verschillende bedrijven en branches terechtkomt, zonder dat je je moet verantwoorden. De stress van elke keer opnieuw solliciteren is zo ook verleden tijd.

Bron:www.jobat.be